Γενικές πληροφορίες για οθόνες υπολογιστών

Γενικά τα χαρακτηριστικά των μοντέρνων οθονών είναι:

  • Διαγώνιος. Μετριέται σε ιντσες. Είναι το μέγεθος της οθόνης. Όσο μεγαλύτερη τόσο καλύτερα. (περισσότερο εντυπωσιακή, χρειάζεται περισσότερο χώρο στο γραφείο)
  • Curved. Είναι αν είναι κυρτή ή όχι. Γενικά στις μεγάλες οθόνες η κυρτότητα βοηθάει στο να βλέπει ο πελάτης όλη την επιφάνεια της οθόνης ακόμα και από μικρή απόσταση
  • Refresh rate. Είναι ο ρυθμός ανανέωσης της εικόνας. Οι παλιές οθόνες είναι 60 Hz. Οι νέες είναι 75, 144, 165 και 240 Hz. Όσο μεγαλύτερος ρυθμός τόσο το καλύτερο. Πιο καθαρή εικόνα, περισσότερη ακρίβεια στην κίνηση. Τα 240Hz υπάρχουν μόνο σε οθόνες μέχρι 27" και μέχρι HD ανάλυση.
  • Response time. Μετριέται σε miliseconds. Όσο χαμηλότερα τόσο καλύτερα. Καθαρότερη εικόνα, ακρίβεια στην κίνηση.
  • Ανάλυση. Μετριέται σε οριζόντια pixel επί κάθετα pixel. Υπάρχει το HD (1920x1080) 2K (2560x1440)και 4K (3840x2160) όσο μεγαλύτερη τόσο περισσότερη επιφάνεια εργασίας στο ίδιο μέγεθος άρα περισσότερη εικόνα, άρα καλύτερα . Όσο μεγαλύτερη ανάλυση, τόσο καλύτερη κάρτα γραφικών χρειάζεται με περισσότερη μνήμη. Όσο μεγαλύτερη ανάλυση τόσο πιο δύσκολο και ακριβό να είναι "γρήγορη" η οθόνη.
  • Τύπος του panel. Η τεχνολογία της οθόνης. TN vs VA vs IPS

Για αυτούς που παίζουν FPS σε επαγγελματικό επίπεδο τα TN panels είναι καλύτερα λόγω πολύ χαμηλής απόκρισης. Δεν έχουν καλά χρώματα ούτε μπορούν να ανεβάσουν μέγεθος. Όσοι θέλουν monitor γενικής χρήσης τότε καλύτερα το VA panel, με όσο το δυνατόν χαμηλότερα ms απόκρισης. Τέλος, όσοι θέλουν απλή οθόνη για δουλειά γραφίστα και πολύ καλά χρώματα τότε IPS (ή παρόμοια όπως PLS)